Skip to main content

Ongevallen

Whiplash letselschade

Een whiplash. Wat is het eigenlijk? Welke klachten kunt u hebben?

Whiplash (letsel) betekent een letsel aan de nek en/of rug als gevolg van een plotselinge gebeurtenis waarbij het hoofd krachtig naar voren en achteren wordt bewogen. Doordat de beweging vergelijkbaar is met de beweging van het uiteinde van een zweep, whip in het Engels, spreekt men van een whiplash.

Whiplash door verkeersongevalen

De meeste slachtoffers lopen whiplash lopen op als gevolg van een kop-staartaanrijding, waarbij zij als voorste auto’s van achteren zijn aangereden. Door de aanrijding wordt het hoofd hard naar voren en achter bewogen, waardoor een beschadiging aan zachte weefsels en structuren in de nek kunnen optreden. Het grootste deel van de mensen herstelt op korte termijn. Een gedeelte heeft echter langere tijd of zelfs permanent last van whiplash klachten.

Om nauwkeuriger aan te geven welke beweging het hoofd heeft gemaakt, noemen sommige artsen de whiplash ook wel acceleratieletsel (hoofd voorover geslagen) of deceleratieletsel (hoofd achterover geslagen). Ook de term Cervicaal Acceleratie Letsel (CAL; versnellingsletsel in nek-ruggewervelgebied) wordt gebruikt.

Zal ik u even bellen?

Laat hieronder uw naam en telefoonnummer achter en ik bel u zo snel mogelijk.

Whiplash behandelen

Er is tot op heden geen wetenschappelijk bewijs van een whiplash behandeling die voor volledige genezing zorgt. Bij de behandeling van whiplash is wel bekend dat de kans op chronische klachten wordt verkleind door actief te blijven.

Onze letselschade experts helpen u verder

Heeft u een ongeluk gehad en daarbij letselschade, zoals een whiplash, opgelopen? Neem direct contact op met onze letselschadespecialisten. Zij kijken samen met u of u mogelijk recht heeft op letselschadevergoeding.

Het is belangrijk om snel een letselschadespecialist in de arm te nemen, zodat deze direct vanaf het eerste contact zo veel mogelijk informatie kan verzamelen samen met u. Denk aan medische gegevens, maar ook een lijst met andere soorten schade.

Wilt u een vrijblijvend gesprek inplannen of heeft u gewoon een vraag?